Lichidarea fizică a liderului al-Qaida îi oferă un avantaj pe termen scurt preşedintelui SUA, nu şi certitudinea unei victorii electorale în 2012, susţin politologii americani consultaţi de EVZ.
Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, a intrat, de aproximativ o lună, în cursa pentru un nou mandat la Casa Albă, iar uciderea lui Osama bin Laden după startul campaniei electorale este şi o lovitură dată adversarilor săi politici. "Aceştia nu îl mai pot acuza, în mod credibil, că este prea moale în privinţa terorismului", spune Sean Foreman, profesor de ştiinţe politice la Universitatea Barry, din Miami Shores, Florida. "Obama a decis să trimită forţe americane după Bin Laden (în Pakistan - n.r.), şi riscul asumat a dat roade din plin", adaugă Foreman.
Capturarea şi uciderea lui Osama bin Laden fac ca administraţia democrată de la Washington să fie percepută ca "eficientă şi capabilă în problema combaterii terorismului", opinează şi David Lublin, profesor de ştiinţe politice la Universitatea Americană din Washington.
Reuşită cu efecte limitate
În ceea ce priveşte efectele asasinării lui Osama bin Laden asupra şanselor lui Barack Obama de a fi reales în 2012, Sean Foreman sugerează că nu există motive de entuziasm în tabăra democrată. Uciderea liderului al-Qaida "este, în mod clar, o victorie morală majoră pentru administraţia Obama şi pentru Statele Unite, ca ţară. Totuşi, trebuie să ne amintim că George H.W. Bush avea o cotă de încredere de 80% în 1991, după eliberarea Kuweitului, şi a pierdut alegerile prezidenţiale din 1992", câştigate de candidatul democrat, Bill Clinton, argumentează Foreman.
Rămâne de văzut dacă recentul succes în combaterea terorismului va avea efecte electorale pe termen lung, spune şi David Lublin. "Cred că majoritatea americanilor înţeleg că lupta împotriva terorismului este o bătălie d