Preşedintele american, Barack Obama, a anunţat luni dimineaţă că liderul al Qaeda, Osama bin Laden, a fost ucis într-un raid al forţelor speciale americane în oraşul Abbottabad, Pakistan. Corpul lui Bin Laden a fost luat de echipa specială SEAL, s-au efectuat teste ADN pentru o identificare, după care trupul a fost aruncat în mare.
Deşi moartea celui mai căutat terorist din lume a fost anunţată chiar de preşedintele SUA, fără trupul neînsufleţit al lui bin Laden, fără martori sau alte dovezi concrete, oficialii americani sunt suspectaţi de adepţii teoriei conspiraţiei că mint în privinţa uciderii lui bin Laden. Reală sau nu, execuţia de luni a liderului al Qaeda este cea de-a noua moarte a liderului al Qaeda anunţată de la atacurile din 11 septembrie 2001 şi până acum.
Aşa că, până la urmă, cine este mai aproape de moarte: Osama bin Laden cu cea de-a 9-a moarte anunţată ieri sau eforturile CIA de a-l prinde pe inamicul nr. 1 al Americii?
Osama bin Laden- un om cu nouă vieţi
Anunţurile privind moartea lui Osama au început să apară la doar câteva luni de la atacurile din 11 septembrie, şi anume în decembrie 2001. Atunci un oficial taliban declara pentru ziarul Pakistan Observer că Osama a murit în urma unei complicaţii pulmonare netratate şi fusese înmormântat într-un cimitir din Tora Bora pe 15 decembrie.
Declaraţia a fost preluată de presa din întreaga lume şi a fost susţinută de preşedintele Pakistanului, Musharraf, care susţinea însă că a murit din cauza unei insuficienţe renale. "Ştiu că este mort pentru că era un pacient cu probleme de rinichi care avea nevoie de dializă de două ori pe săptămână", spunea el.
A doua moarte, peste un an, în 2002
Chiar şi şeful departamentului de antiterorism al FBI, Dale Watson şi preşedintele Afganistanului au declarat mai târziu, în 2002, că este probabil ca bin Laden să fi murit. Informaţ