În ultimul timp, buletinele de presă ale poliţiei şi, prin urmare, buletinele de ştiri sunt invadate de furturile de fier vechi. Deşi "fierul" care se fură nu e neapărat... fier şi nici tocmai vechi. De multe ori, obiectul sustras face parte dintr-o infrastructură sau structură în uz. Că e cale ferată, pod, şosea, conductă, cablu electric, casă, pentru hoţi nu contează, atât timp cât metalul care-i intră în componenţă se poate valorifica.
Capacele de canalizare, cablurile electrice, şina de cale ferată (plus componentele aferente), conductele de irigaţii, pompele ocupă poziţiile de vârf în topul furturilor de fier, însă nici parazăpezile, indicatoarele rutiere sau chiar podurile nu-s ocolite. Pe lângă acestea, furturile grinzilor de susţinere ale caselor sunt mizilicuri. Nici cimitirele n-au scăpat de urgia "magneţilor". Că-s garduri împrejmuitoare sau ornamente de pe monumente funerare, se fură.
La începutul lunii februarie, un bărbat a furat 15 panouri parazăpezi din apropierea căii ferate din Domneşti, Vrancea. Altul a fost prins, în comuna Ileana din Călăraşi după ce-a tăiat tot 15 parazăpezi furate de pe marginea drumului naţional. Doi inşi din Valul lui Traian (Constanţa) au furat 82 de panouri parazăpadă de pe marginea DN 3 la ieşirea din Murfatlar, spre sfârşitul aceleiaşi luni. Toţi sunt cercetaţi pentru furt calificat, în stare de libertate. Tot în luna februarie a acestui an, doi bistriţeni au fost prinşi de poliţişti după ce-au furat 10 indicatoare rutiere de pe un drum judeţean.
Podurile atrag şi ele atenţia hoţilor, iar mărimea sau utilitatea lor nu reprezintă un impediment. În data de 11 februarie a.c., o echipă de poliţişti şi jandarmi constănţeni a prins trei inşi care încărcau în camioane un pod rutier, pe care-l dezmembraseră în două zile, de pe drumul dintre Nicolae Bălcescu şi Cuza Vodă (Constanţa