Brandul turistic al României va fi promovat pe eticheta magiunului de prune Topoloveni, în urma unui protocol semnat, ieri, între Ministerul Turismului şi producător.
Protocolul semnat ieri se va derula pe o perioadă de un an, cu posibilitate de prelungire. "Am primit dreptul de a folosi pe etichete brandul turistic al României. Prin acest protocol ne ajutăm reciproc", a declarat, în cadrul unei conferinţe, Diana Stanciulov, reprezentantul companiei Sonimpex, care produce magiunul de Topoloveni.
Comisia Europeană (CE) a acordat în data de 8 aprilie magiunului de prune Topoloveni prima certificare de Indicaţie Geografică Protejată pentru un produs tradiţional românesc. "Specialitatea românească se adaugă unei liste de 1.000 de denumiri de produse protejate în baza legislaţiei privind protecţia indicaţiilor geografice, a denumirilor de origine şi a specialităţilor tradiţionale", potrivit comunicatului emis la acea vreme de Comisia Europeană.
Publicarea în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene ca marcă protejată reprezintă o recunoaştere a autenticităţii, tradiţiei, istoriei, ariei geografice şi a calităţilor deosebite ale magiunului de Topoloveni şi îl plasează în gama premium pe piaţa alimentelor conservate.
După mai bine de patru ani de la integrarea României în Uniunea Europeană, magiunul de prune Topoloveni este primul produs alimentar românesc care a obţinut protecţia mărcii la nivel european şi, totodată, promovarea la nivelul statelor membre ale Uniunii Europene, care oferă siguranţa că produsul este autentic, tradiţional şi întruneşte criteriile europene de securitate, igienă, etichetare, controlul sănătăţii şi informare nutriţională.
Denumirea produsului este cunoscută încă din anul 1914 când în Topoloveni s-a înfiinţat prima fabrică de magiun din ţară cunoscută sub denumirea de "Cooperativa din Topoloveni", unde se producea magiun