Cu 280 de voturi pentru şi 40 împotrivă, Parlamentul de la Budapesta a votat un proiect de lege care prevede înăsprirea Codului Penal.
Astfel, vor fi sancţionaţi cu închisoare de până la trei ani cei care „manifestă comportamente provocatoare inducând intimidare sau panică în rândul membrilor unor comunităţi naţionale, entice, de rasă sau religioase". Măsura a fost luată din pricina înmulţirii acţiunilor de intimidare din ultimele săptămâni ale unor organizaţii cu caracter paramilitar de extremă dreapta, desfăşurate în comune locuite de romi şi a ciocnirilor sângeroase care au avut loc între cele două tabere. Ministrul de Justiţie, Tibor Navracsics, a arătat că s-au înmulţit „atitudinile creatoare de tensiuni entice care, deşi nu ajung până la violenţe împotriva unor comunităţi, ce intră sub incidenţa Codului Penal, provoacă teamă".
Un stat de drept, se arată în text, „nu-şi poate permite ca monopolul de stat asupra menţinerii ordinii publice să fie preluat de organizaţii civile, fără control, cu aparenţă de oficialitate. De asemenea, se va pedepsi cu până la doi ani de închisoare organizarea unor activităţi care, sub masca menţinerii ordinii şi siguranţei publice, provoacă panică" . Legea se referă şi la gărzile civile care nu respectă obligaţiile prevăzute de lege vizând colaborarea cu organele de stat.
Jobbik se opune
Opoziţia - Partidul Socialist Ungar şi LMP - a votat legea. În schimb, Jobbik, vizat direct, a votat împotrivă. Guvernul Orban crede că astfel va elimina tensiunile provocate de organizaţii precum Forţa de apărare garda „Pentru un viitor mai frumos", aparţinând „Jobbik". Totuşi, în dezbaterile care au precedat votul, cele două partide de opoziţie (socialiştii şi LMP) au susţinut că iniţiativa legislativă nu este suficientă, că ar trebui luate măsuri radicale vizând îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă şi de muncă ale populaţiilor