Desi au inceput sa apara speculatii legate de succesiunea la conducerea al Qaida, dupa moartea liderului Osama bin Laden, raspunsul sta in regulile foarte stricte pe care le are organizatia.
Stabilite de un grup de "intelepti", intre care se afla si pretendenti la succesiune, regulile arata modul in care se va face tranzitia dar si cum trebuie sa fie viitorul lider.
Protocoalele de organizare aplicate de al Qaida stabilesc lantul succesiunii. In cazul capturarii sau mortii emirului al Qaida, puterea este transferata automat emirului adjunct - functie detinuta acum de Ayman al-Zawahiri - dupa care se reuneste consiliul al Qaida si confirma numirea acestuia sau selecteaza un alt lider.
Daca emirul si adjunctul sau sunt capturati sau omorati simultan, conducerea organizatiei revine sefului consiliului. Din motive usor de inteles, membrii consiliului in cauza nu sunt cunoscuti lumii largi.
Numele liderilor, secrete bine pazite
Printre putinele nume cunoscute serviciilor secrete americane se numara cel al lui Sayf al-Adl, despre care se crede ca este seful consiliului militar al Qaida, sau cel al lui Abu Hafs al Mauritani, fost sef al consiliului. Ambii s-ar afla in Iran, scrie Foreign Policy.
Liderii organizatiilor al Qaida din Maghreb si Irak, Abu Musab Abdel Wadoud si Abu Suleiman, ar putea ridica, si ei, pretentii la preluarea puterii. Daca vreunul dintre acestia doi va fi preferat, tensiunile asupra liderilor din Pakistan si Afganistan ar fi ridicate, acestia urmand sa puna la cale noi atentate in cele doua zone.
7 adevaruri surprinzatoare despre moartea lui bin Laden
Adl si Mauritani ar putea ramane in Iran si si-ar putea asuma pozitii mai active in cadrul organizatiei. Consiliile al Qaida din alte state functioneaza inca din 2001, cand organizatia centrala din Afganistan s