Franţa cere ca preşedintele sirian, Bashar Al-Assad, să fie pus pe lista persoanelor vizate de sancţiunile pe care Uniunea Europeană le pregăteşte împotriva regimului de la Damasc. Parisul se distanţează în acest fel şi mai mult de liderul sirian, pe care nu demult încerca să-l reconcilieze cu Occidentul.
Vocea Franţei se remarcă din nou în contextul crizei siriene, într-un moment când Uniunea Europeană nu prea ştie cum să se poziţioneze faţă de liderul sirian. Mai este el omul providenţial care ar putea conduce reformele în ţara sa? Sau încarnează deja la fel ca tunisianul Ben Ali, la fel ca egipteanul Hosni Mubarak, la fel ca libianul Muammar Gaddafi ideea de violenţă, oroare, represiune?
Parisul este tentat să-l situeze deci pe Bashar Al-Assad mai degrabă în această ultimă categorie, ceea ce înseamnă că în nici un caz preşedintele sirian nu mai poate fi considerat un interlocutor pentru occidentali.
"Un Guvern care îşi ucide cetăţenii, pentru că aceştia vor să se exprime şi cer instaurarea unei democraţii adevărate îşi pierde legitimitatea", declară ministrul francez de Externe, Alain Juppé. Siria Alain Juppé, ministrul francez de Externe
Din rolul de iniţiator al reformelor, el a fost trecut pe postul mult mai puţin glorios de şef decis să înăbuşe în sânge, cu orice preţ, revoltele din ţara sa, luându-l ca model de fapt pe predecesorul său, care i-a fost şi tată, Hafez Al-Assad.
Ştirile care vin din Siria sunt teribile în acest moment: ţara a devenit un fel de enormă închisoare, unde sunt operate mii de arestări şi de unde numeroase familii încearcă să fugă, mai ales sirienii care au şansa să locuiască la graniţa cu Libanul.
Capitalele occidentale şi Israelul analizează în orice caz scenariile unei posibile prăbuşiri a actualului regim. Ministrul francez de Externe, Alain Juppé a şi declarat luni seară că regimul de