Vrei să-ţi cumperi o locuinţă, te duci la bancă pentru un credit imobiliar şi te trezeşti că evaluatorul, agreat de instituţia de credit, stabileşte un preţ cu 15-16% mai mic decât cel cerut de proprietar. Asta înseamnă mii sau chiar zeci de mii de euro mai puţin decât ai nevoie pentru a perfecta tranzacţia. Numai în cazul unui apartament de 50.000 de euro, o evaluare în minus poate să micşoreze cu 8.000 de euro creditul de care are nevoie cumpărătorul.
"Mi-am găsit un apartament cu două camere, decomandat, în Capitală. M-am înţeles cu proprietarul la 50.000 de euro. Primul evaluator trimis de bancă a evaluat apartamentul la 42.000 de euro. Am solicitat o nouă evaluare. Al doilea l-a evaluat la 42.000 de euro. Caut diferenţa de bani, că pentru avans mi-am făcut deja un credit de nevoi personale", ne-a povestit Ioana Pascu.
Persoanele care ajung în această situaţie sunt nevoite să împrumute bani din alte surse pentru a acoperi diferenţa pe care banca nu vrea să o finanţeze datorită evaluării sau chiar să renunţe la locuinţa găsită, din cauză că nu au putut face rost de avans.
"Totul pleacă de la voinţa vânzătorului, care cere pe apartament mai mult decât face. Practic, preţul cerut de proprietar nu e neapărat preţul pieţei, poate fi mai mare. Şi banca face presiuni asupra evaluatorului ca locuinţele să nu fie supraevaluate, pentru a da cât mai puţini bani", a declarat pentru gândul Adrian Crivii, directorul general al companiei de evaluare Darian DRS.
De regulă, valoarea stabilită de evaluator pentru un apartament poate varia cu până la 10% faţă de preţul cerut, potrivit specialistului. Procedura de evaluare este destul de simplă şi se bazează pe alte tranzacţii similare care au avut loc în zonă.
Chiar şi aşa, nu există un preţ "bătut în cuie pentru proprietăţi", pe categorii. Singurul reper oficial, calculat de Institutul Naţional de Sta