Amplasată la circa 220 de kilometri de Capitală, în sudul ţării, lângă Caracal, şi cu o populaţie de aproape 3.400 de locuitori, comuna Deveselu din judeţul Olt ar urma să găzduiască pentru început 200 de militari americani, cifra maximă fiind de circa 500 de militari, conform preşedintelui Traian Băsescu.
Ce impact va avea însă asupra localităţii din Oltenia amplasarea scutului antirachetă, atât pe plan social, cât şi economic?
Bogdan Aurescu, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe, a arătat ieri că sistemul nu va avea niciun fel de efecte negative asupra populaţiei, mediului şi culturilor agricole.
Daniel Barbu, analist politic, afirmă: "Americanii îşi aduc până şi apa, aşa că impactul economic practic nu va fi foarte mare, în afară de week-enduri, când probabil americanii se vor deplasa în oraşele mai mari din apropiere, Craiova sau Slatina".
Pe de altă parte, reprezentanţii Primăriei din Deveselu îşi pun speranţele în noul sistem antirachetă, deşi consideră că adevăratul impact va putea fi sesizat doar după anul 2015, când sistemul va deveni operaţional.
"Ne bucură înfiinţarea acestei baze pentru sistemul antirachetă, mai ales că avem în mare parte şi infrastructura necesară unei astfel de baze. DN 54 este în apropiere, avem şi cale ferată la 300 de metri. În Deveselu a existat şi o unitate militară de aviaţie, care însă de aproape 10 ani nu mai este funcţională şi acest lucru s-a resimţit asupra bugetului local, pentru că impozitele din salariile celor care lucrau acolo veneau la primărie", spune Tudor Nemoianu, funcţionar public în cadrul Primăriei Deveselu.
"Din ce am înţeles, americanii vor veni şi cu familiile, se vor crea probabil şi noi locuri de muncă. Populaţia cred că nu va avea probleme în a accepta acest scut antirachetă, oricum, abia din 2015 se va vedea ce impact va avea a