Reprezentantul special al Rusiei la NATO, Dmitri Rogozin, a comentat decizia României de a găzdui scutul american printr-un joc de cuvinte ţintit spre preşedintele român. Rusia priveşte încă suspicios intenţiile SUA în această parte a Europei şi cere „garanţii juridice“ că scutul nu este îndreptat împotriva forţelor strategice ruse.
Oltenii de la Deveselu îşi văzură scutu' cu ochii
Anunţul privind amplasarea unor elemente ale scutului la Deveselu nu a fost o surpriză pentru Moscova, mai ales că subsecretarul de stat al SUA, Ellen Tauscher, a declarat, ieri, că Moscova a fost anunţată în legătură cu vizita sa la Bucureşti. Totuşi, Rusia s-a plâns că aceşti interceptori din România ar putea submina forţa sa nucleară disuasivă şi a reclamat că Washingtonul îşi încalcă promisiunea de a angaja Moscova în luarea deciziilor referitoare la apărarea antirachetă în Europa.
Ironiile lui Rogozin
„Cu regret constatăm că paşii practici pentru a crea un segment european al apărării antirachetă globale a Americii sunt făcuţi fără să se ţină seama de dialogul Rusia - SUA pe această temă, dialog început la iniţiativa preşedinţilor Dmitri Medvedev şi Barack Obama, şi nu se ţine seama nici de activitatea
Consiliului Rusia-NATO
de la summitul de la Lisabona, destinată să schiţeze un sistem european de apărare antirachetă", se arată într-o declaraţie a Ministerului rus de Externe. Moscova a insistat că doreşte să obţină rapid „garanţii juridice" că scutul antirachetă pe care SUA îl desfăşoară în Europa nu este îndreptat împotriva forţelor strategice ruse. Referindu-se la anunţul de marţi al preşedintelui Băsescu, reprezentantul special al Rusiei la NATO, Dmitri Rogozin, a comentat, pe Twitter, că planul este un „cal traian" - joc de cuvinte între expresia „cal troian" şi numele şefului statului român, notează „Pravda".