Mircea Muntean , directorul de cabinet al Prefecturii Mureş, plantează rubarbăr în timpul liber
Mureşeanul este singurul român care s-a încumetat să testeze afacerea cu rubarbăr. Dacă totul merge bine, Mircea Muntean va exporta anul viitor.
Planta creşte peste tot în România, dar este cunoscută cu precădere de către saşi. Mai bine decât ei nu ştie nimeni cum se face un compot bun, siropul delicios, supa sau chiar delicatesele. Planta, care creşte răzleţ în gospodăriile din Ardeal, fără ca cineva să îi dea mare atenţie, a ajuns ţinta unui funcţionar public.
Mircea Muntean şi-a propus să transforme rubarbăra în afacere. A cumpărat bulbi din Germania şi i-a plantat în pământul rodnic de la Nadeş. Dacă rubarba creşte aşa cum trebuie, iniţiatorul a dat lovitura.„Am fost în Germania de mai multe ori şi acolo, spre surprinderea mea, am văzut culturi mari de rabarbură. Atunci am luat legatura cu un producător mare din regiunea Hamburg, am avut câteva schimburi de informatii şi am zis cumpăr două mii de rădăcini", îşi aminteşte Mircea Muntean de momentul în care a luat decizia.
A plătit pe fiecare bulb 60 de cenţi. Ajutat de localnici a plantat bulbii şi acum aşteapta rezultatele. În cel mult două luni ar trebui să iasă rubarbărul. „Plantele sunt sădite la 50 de centimetri între ele şi la 60 de centimetri între rânduri. Planta nu este pretenţioasă şi nici multă muncă nu necesită", a mai adăgat cultivatorul.
Medicament natural
Cu toate acestea, rubarbăra este adevărat medicament natural. „Se cultivă doar tulpina, are foarte multe minerale, vitamine, A şi C în special, e recomandată la fixarea calciului în oase", a explicat inginerul agronom Codruţ Bratu. Totuşi localnicii care o culeg doar pentru că se află la ei în curte o folosesc mai mult pentru gustul bun al compotului şi prăjiturilor.
Dacă totul merge bine, a