Osama bin Laden nu este primul terorist ucis în urma unei operaţiuni militare \"ca la carte\". Este însă primul terorist a cărui anihilare a fost urmărită la televizor de preşedintele Statelor Unite ale Americii.
Informaţiile date ieri publicităţii de Washington, alături de o fotografie care va intra în istorie, seamănă cu un scenariu de film american, menit a propaga în lume imaginea invincibilităţii americane.
Eforturile consilierilor de imagine ai lui Barack Obama de a profita electoral de pe urma anihilării primului terorist al planetei sunt evidente. Toate detaliile de "public relations" din jurul acestui eveniment au fost puse la punct în cel mai pur stil american. Nu m-ar mira ca înregistrarea video a operaţiunii militare să fie dată şi ea publicităţii. Chiar dacă George W. Bush a avut o contribuţie importantă în războiul împotriva terorismului, chiar dacă Fox News, un post ostil actualului lider de la Casa Albă, l-a felicitat doar pe fostul preşedinte, uciderea lui Osama bin Laden este, în primul rând, un succes al lui Barack Obama. Ieşirea spontană în stradă a americanilor după aflarea veştii, emoţia din jurul ideii că morţii de la Ground Zero au fost răzbunaţi vor fi contabilizate electoral de actualul preşedinte.
Uciderea lui Osama bin Laden îi rezolvă lui Barack Obama o problemă de imagine majoră. În campania electorală, multe dintre discursurile sale au fost pacifiste. După câştigarea alegerilor a primit chiar Premiul Nobel pentru Pace. Republicanii l-au acuzat în nenumărate ocazii pe actualul preşedinte că este prea moale să conducă un război împotriva terorismului. Modul în care a gestionat anihilarea lui Bin Laden îi va face pe mulţi dintre oponenţii săi să piardă o temă importantă de atac. De câteva zile, Barack Obama este perceput, în premieră, drept un preşedinte cu mână forte. A contat foarte mult sângele rece cu