Competiţia internaţională prezintă 46 de filme de foarte scurt metraje şi va avea loc simultan în aproape 70 de oraşe participante din 15 ţări.
Festivalul Tres Courts propune o selecţie de filme foarte scurte produse în întreaga lume şi o a doua selecţie naţională de filme româneşti. Durate filmelor nu depăşeşte 3 minute, iar aceasta este singura regulă care trebuie respectată de participanţi. Publicul cinefil poate urmări toate genurile cinematografiei, reunite sub umbrela Centrului Cultural Francez din Cluj: ficţiune, documentar, animaţie, film experimental. Amatori sau profesionişti, începători sau celebri, clasici sau inovatori, regizorii acestor foarte scurt metraje vin din toate colţurile lumii. „Această formă cinematografică XXS, accesibilă unui public foarte larg, permite descoperirea de noi talente de pe tot întinsul lumii. Ea se pretează unei difuzări foarte largi, pe toate suporturile: de la telefonul mobil la marele ecran, trecând prin televiziune şi internet", spun organizatorii evenimentului. În fiecare oraş, spectatorii vor putea vota filmul preferat, iar regizorul cu cele mai multe voturi câştigă Premiul Publicului. „România participă la Festivalul de foarte scurt metraj Tres Courts din 2007. Anul acesta, 25 de oraşe româneşti găzduiesc evenimentul, ţara noastră fiind astfel ţara cu cel mai mare număr de oraşe în festival", spun organizatorii festivalului.
Secţiuni speciale
Selecţia Paroles de Femmes, formată din 21 de filme foarte scurte, pune femeia în centrul atenţiei, fie că e personaj sau regizor. La iniţiativa Très Courts Montpellier, cu susţinerea oraşului Montpellier şi a Delegaţiei regionale pentru drepturile femeii şi egalitatea în şanse Languedoc-Roussillon, regizoarele sunt aduse în lumina reflectoarelor, prin organizarea pentru al treilea an consecutiv, a unei competiţii speciale rezervate filmelor realiz