„Salariul în plic” face primele victime printre pensionari. La Casa Judeţeană de Pensii Braşov se înmulţesc cazurile braşovenilor care aveau peste 40 de ani la Revoluţie şi care apoi au intrat în mediul privat, cu salariul minim pe economie trecut în cartea de muncă. Pensia acestora nu ajunge acum nici măcar la 250 de lei, dar ei vor primi totuşi pensia minimă în România, de 350 de lei
Potrivit lui Mihail Tarbă, directorul Casei Judeţene de Pensii (CJP) Braşov, în primul trimestru, pensia medie a crescut la nivelul judeţului. Astfel, potrivit datelor furnizate de director, 109.788 pensionari primesc o pensie medie pentru limită de vârstă de 1.010 lei. „Este o creştere, având în vedere că înainte pensia medie la nivelul judeţului nu depăşea 1.000 de lei”, spune directorul CJP Braşov.
De asemenea, 375 de persoane care s-au pensionat anticipat, au o pensie medie de 963 lei. pensia medie pentru pensionarea anticipată parţială este de 719 lei, pe care o primesc 5.925 de persoane. În ceea ce priveşte pensia de invaliditate, media ei este de 615 lei, iar de aceasta beneficiază 12.797 de persoane.
O cauză a creşterii pensiei medii pe primul trimestru este faptul că peste 55.000 de pensionari au primit, din acest an, pensii mai mari, în medie cu 110 lei, pentru perioadele lucrate în grupele de muncă I şi II.
Totuşi, directorul CJP spune că pensia medie va înceapă să scadă „dramatic” la Braşov. Şi asta deoarece au început să apară cazurile braşovenilor care aveau peste 40 de ani la Revoluţie şi care apoi au intrat în mediul privat, cu salariul minim pe economie trecut în cartea de muncă. „Deja ne confruntăm cu astfel de cazuri, destul de numeroase în ultima vreme. Jumătate din cei care au venit cu dosarul de pensionare vor avea pensii mici sau foarte mici. Este vorba despre persoanele care după Revoluţie au trecut în mediul privat, unde