Judeţele Prahova, Buzău şi Cluj sunt, după Bucureşti, pe primele locuri în ceea ce priveşte cheltuielile nelegale. Banii s-au dus pe sporuri pentru angajaţi, contracte umflate şi tranzacţii dubioase.
Autorităţile locale au aruncat pe fereastră într-un singur an peste 480 milioane de lei, arată datele din rapoartele Curţii de Conturi pentru bugetele din 2009, centralizate de România liberă. Alte 180 milioane de lei nu au fost încasate, deşi erau venituri care ar fi trebuit să ajungă la bugetul local, în principal din taxe şi impozite locale.
Pagubă de 17 milioane de lei din vânzarea unui teren
Cu abateri care au cauzat prejudicii de peste 30 milioane de lei, Prahova este judeţul în care s-au cheltuit nelegal cele mai mari sume, potrivit Curţii de Conturi. Peste jumătate din aceşti bani (17 miloane de lei) au fost pierduţi în urma vânzării subevaluate a unui teren. SC Parc Industrial Plopeni, companie subor-donată autorităţilor locale, a vândut terenul unei foste baze militare cu 1,18 euro pe metru pătrat, deşi îl cumpărase de la Ministerul Apărării cu 15 euro pe metru pătrat.
În ceea ce priveşte primăriile, cea din Filipeştii de Pădure este „campioană" la cheltuieli nelegale: 586.000 de lei s-au dus pe prime, sporuri şi bani de haine pentru angajaţi, deşi acestea nu erau prevăzute în legea salarizării pentru funcţionarii publici, iar 1,6 milioane de lei au fost alocaţi Asociaţiei „Fotbal Club Filipeştii de Pădure", fără nici o documentaţie legală. În total, Curtea de Conturi a descoperit prejudicii de 2,4 milioane de lei în comună. La Mizil, auditul a constatat că primăria a decontat lucrări de reparaţii şi investiţii neefectuate în valoare de 887.000 lei şi a plătit angajaţilor sporuri şi prime necuvenite de peste 900.000 lei. Numai Comisia locală de fond funciar a primit 248.000 de lei pentru a acorda angajaţilor sporuri de până la