BRD a reuşit să aducă sub control provizioanele la începutul lui 2011, însă acum presiunea pe venituri dă bătăi de cap. Scăderea cheltuielilor cu provizioanele este un prim semnal pozitiv al anului 2011, chiar în condiţiile în care economia nu şi-a revenit conform aşteptărilor, iar asta s-a văzut şi în rezultatele BRD, veniturile fiind în scădere faţă de anul trecut.
"Un prim semnal pozitiv este intrarea pe o pantă descendentă a costului net al riscului, tendinţă care sperăm că va continua de-a lungul întregului an", spune Guy Popuet, preşedinte-director general al BRD-SocGen.
În primul trimestru, banca a înregistrat cheltuieli cu provizioanele de 292 mil. lei, în scădere cu 10% faţă de perioada similară din 2010. Faţă de ultimul trimestru al anului trecut, când BRD înregistrase un vârf al provizioanelor, de 550 mil. lei, costul riscului este acum cu 40% mai mic.
Scăderea câştigurilor realizate de BRD din operaţiunile financiare a tras însă puternic în jos veniturile totale şi a lovit profitul chiar în condiţiile în care costul riscului s-a diminuat.
"Era de aşteptat ca pe trading să fie scăderi faţă de vârful de anul trecut, dar au fost mai mari decât se anticipa", comentează Adriana Marin, directorul departamentului de analiză în cadrul companiei de brokeraj CA IB Securities. Ea remarcă de asemenea volatilitatea ridicată a cheltuielilor cu provizioanele la BRD, mai ales că oficialii băncii anunţaseră anterior că se aşteaptă la o diminuare graduală pe tot parcursul anului.
Câştigurile din operaţiuni financiare ale BRD (tranzacţiile derulate pe pieţele valutară şi monetară, dar şi cu titlurile de stat) au coborât cu 60% în primul trimestru, până la 86 de milioane de lei (circa 20 mil. euro). În paralel, venitul net din dobânzi a coborât uşor, cu 5%, până la 431 mil. lei (102 mil. euro).
Doar veniturile din comisioane au reuş