Compania de stat Nuclearelectrica, al doilea producător de electricitate din România, va începe vineri manevrele pentru oprirea planificată, timp de 25 de zile, a Unităţii 2 a Centralei Nuclearo-Electrice de la Cernavodă, pentru revizii, potrivit NewsIn.
Desincronizarea de la Sistemul Energetic Naţional va avea loc în data de 7 mai 2011, orele 00:00, potrivit unui comunicat al Nuclearelectrica.
Pe perioada opririi planificate, estimate la 25 de zile, se vor efectua activităţi din cadrul următoarelor patru programe principale ale centralei: programul de inspecţii obligatorii; programul de întreţinere preventivă şi corectivă; programul de testare obligatorie, conform cerinţelor CNCAN, care se poate efectua numai cu centrala oprită; programul de implementare a modificărilor de proiect pe anumite sisteme, echipamente şi componente.
Lucrările se vor executa în condiţii de siguranţă pentru personalul centralei, populaţie şi mediul înconjurător, conform procedurilor aprobate utilizate la CNE Cernavodă, precizează comunicatul.
Reviziile anuale ale celor două unităţi nucleare în operare de la Cernavodă se fac în mod alternativ, au declarat, luna trecută, reprezentanţii companiei. Astfel, opririle planificate au loc o dată la doi ani pentru fiecare reactor. Anul trecut a fost oprită Unitatea 1 a Centralei Nuclearo-Electrice de la Cernavodă, în mod controlat, pe 8 mai 2010, pentru revizii tehnice.
Centrala Nuclearo-Electrică (CNE) Cernavodă, singura centrală de acest fel din România, este administrată de compania Nuclearelectrica, al cărui acţionar majoritar este statul român, prin Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri.
Fabrica de Combustibil Nuclear Piteşti asigură combustibilul nuclear pentru cele două unităţi nucleare de la Cernavodă. În fiecare an, cele două reactoare de la Cernavodă consumă 4.800 fascicule. Un reactor ar