Guvernul portughez a ajuns la un acord cu delegaţiile Uniunii Europene, Băncii Centrale Europene şi Fondului Monetar Internaţional, în vederea unui program de ajutor financiar în valoare de 78 de miliarde de euro pe trei ani, însoţit de o reducere "graduală" a deficitului. Anunţul a fost făcut de premierul demisionar, Jose Socrates.
"Guvernul a ajuns astăzi la un acord satisfăcător cu reprezentanţii Comisiei Europene, Băncii Centrale Europene şi Fondului Monetar Internaţional, însărcinate să negocieze planul de salvare financiară solicitat de Portugalia", a declarat premierul Jose Socrates, într-o alocuţiune televizată.
"Valoarea ajutorului extern este de 78 de miliarde de euro. Este vorba de un program pe trei ani, care stabileşte obiectivele pentru o reducere mai graduală a deficitului: 5,9% din PIB în acest an, 4,5% din PIB în 2012 şi 3% din PIB în 2013", a precizat premierul Socrates.
Deficitul bugetar al Portugaliei s-a ridicat în 2010 la 9,1% din PIB, mult peste obiectivul de 7,3% avut în vedere de Guvernul de la Lisabona, în timp ce datoria publică a ajuns la 160 de miliarde de euro (93% din PIB).
Şeful Executivului portughez a adăugat că nu poate dezvălui toate detaliile cu privire la măsurile pe care ţara sa va trebui să le pună în practică în schimbul ajutorului, întrucât aceste măsuri trebuie să facă obiectul unei consultări cu partidele de Opoziţie.
Cu toate acestea, Jose Socrates a ţinut să precizeze că acest acord nu prevede o parte dintre măsurile vehiculate de presă în ultimele zile, precum eliminarea celui de al 13-lea şi al 14-lea salariu al funcţionarilor, reducerea salariului minim sau concedieri şi diminuări de salarii în sectorul public.
"Pentru 2011 nu vor fi necesare măsuri bugetare suplimentare, iar instituţiile internaţionale au recunoscut că situaţia Portugaliei nu este atât de gravă precum cea a ce