Intre doua lungmetraje independente, "Websitestory", respectiv "Si caii sunt verzi pe pereţi", Dan Chisu a facut "Ursul", cu bani de la CNC si productie asigurata de Libra Film. O productie dificila sabotata de Circul de Stat si construita in jurul ursului capricios adus din Cehia dar, in final, o comedie fara umor si o parodie stangace a tranzitiei postdecembriste.
Povestea a circulat ca legenda prin anii '90 si a devenit proiect de lungmetraj in 2008. Dan Chisu a scris scenariul cu care Libra Film a castigat finantare de la Centrul National al Cinematografiei, bugetul total fiind de 800.000 de euro. Ideea suna foarte bine: in 1990, directorul Circului de Stat din Bucuresti, care nu are bani sa plateasca salariile angajatilor, decide sa vanda ursul care oricum trage sa moara.
Aranjeaza cu Asociatia Vanatorilor si Pescarilor, si, pentru ca angajatii nu sunt de acord, fura necuvantatorul si il duce undeva langa Buzau, unde un vanator german este asteptat sa apara si sa-l impuste.
Cand descopera ca ursul a disparut, angajatii isi dau seama ca a fost furat de director si se grabesc pe urmele lui ca sa-l salveze. In asteptarea ursului, vanatorul neamt a fost dus la o nunta tiganeasca si imbatat, iar un alt vanator, tot german, soseste incognito si da peste cap planurile tuturor, indreptand comedia spre o zona tragica.
Gandit sa aiba un prim nivel comic si un nivel secund reflexiv despre ce a insemnat tranzitia din societatea romaneasca imediat dupa decembrie '89, "Ursul" e un film nereusit la amandoua capitolele. "Daca as putea schimba ceva, as da timpul inapoi, m-as repozitiona la 18 ani si as face altceva", a spus Dan Chisu pentru HotNews.ro, dand de inteles ca filmul nu a iesit cum dorea.
Regizorul pune nereuşitele pe seama unei producţii intarziate cu doua saptamani de faptul ca Circul de Stat, dupa ce semnase