Cehii de la CEZ şi italienii de la Enel, unele dintre cele mai mari grupuri energetice europene prezente în România, spun că vor începe anul acesta lucrul la proiecte eoliene de peste 700 de milioane de euro, cele două companii fiind de altfel şi unii dintre cei mai agresivi jucători din domeniul investiţiilor verzi pe plan local. Motivaţia străinilor este simplă: energia verde se va plăti extrem de bine prin schemele de sprijin acordate de statul român.
"Enel Green Power a început lucrările de construcţie la un parc eolian cu o capacitate instalată de 70 MW, situat în localitatea Corugea (judeţul Tulcea)", spun reprezentanţii diviziei de energie regenerabilă a grupului italian.
Totodată, reprezentanţii companiei spun că vor mai demara lucrările la un parc eolian, Sălbatica II, localizat tot în judeţul Tulcea, şi această investiţie urmând să aibă o capacitate de 70 MW. Acestea nu sunt însă primele investiţii verzi ale italienilor în România, Enel având deja în exploatare două parcuri cu o capacitate cumulată de 64 MW, Sălbatica I şi Agighiol. Concomitent cu începerea lucrărilor la Sălbatica II şi Corugea, italienii spun că vor extinde şi parcul Sălbatica I cu încă 40 MW. Astfel, investiţiile în unităţi noi anunţate până acum de Enel se vor ridica la circa 270 de milioane de euro dacă se ia în calcul un preţ mediu de 1,5 mil. euro pentru fiecare megawatt instalat.
"Lucrările de construcţie în desfăşurare la parcul eolian Corugea şi la alte parcuri ne vor creşte capacitatea instalată în România la 244 MW, confirmând strategia noastră de dezvoltare într-o ţară cu un potenţial ridicat pentru expansiunea energiei eoliene", a declarat Francesco Starace, director general executiv al Enel Green Power.
Când cei 244 MW în proiecte eoliene vor deveni funcţionali, aceştia vor putea alimenta într-un an peste 200.000 de gospodării cu un consum