În ceea ce priveşte aderarea la Spaţiul Schengen, România şi Bulgaria, asimilate acum, alături de Grecia şi Italia, ideii de „ţări de risc pentru fluxurile migratorii”, au o problemă, din cauză că inspiră neîncredere, a declarat azi, la Paris, Cecilia Malmström, comisarul european pentru afaceri interne. Sursa: REUTERS
Aderarea României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen se complică, în contextul în care statele membre sunt angajate într-o reformă a acestui spaţiu. O mai bună gestiune a Schengen este necesară, întrucât Uniunea Europeană se confruntă cu imigraţia masivă din Africa de nord, iar Spaţiul Schengen însuşi ar putea să-şi vadă, prin urmare, temporar, unele frontiere închise, a mai spus Cecilia Malmström, potrivit Agerpres.
„Să fim cinstiţi: România şi Bulgaria respectă criteriile tehnice de aderare, toată lumea e de acord, dar de ce atunci le resping unele state membre? Pentru că nu au încredere în ele. Nu au încredere că Schengen funcţionează nu neapărat în aceste două ţări, ci şi în altele. Deci dacă avem o mai bună gestiune a Schengen, cred că aceasta va fi şi în avantajul celor două ţări”, a adăugat comisarul european pentru afaceri interne.
Declarația comisarului european vine în chiar ziua în careun raport al Europol atrage atenția asupra criminalității din sud-estul Europei. Europa de Sud-Est devine principala poartă de acces în Uniunea Europeană pentru traficul cu fiinţe umane, droguri şi arme, spune raportul Europol, care ar putea afecta încercările României şi Bulgariei de aderare la spaţiul Schengen, relatează EUObserver, citat de Agerpres.
Limitarea liberei circulații
Comisia Europeană a anunțat azi că ar putea permite statelor membre să reinstituie temporar controalele la graniţele naţionale în Zona Schengen, aşa numitul spaţiu „fără frontiere interne”. Planul executivului UE vine ca răspuns la solicitarea adre