Aşteptat cu nerăbdare atât de localnici, cât şi de oamenii de afaceri care ajung în zonă, aerodromul de la Vinţu de Jos trebuia să devină funcţional în 2009. Acest lucru nu s-a mai întâmplat, însă, pentru că a venit criza economică, după cum spun reprezentanţii Consiliului Judeţean Alba, iar proiectul a fost pus la conservare până când vor exista investitori doritori să pună pe picioare o astfel de afacere.
Încă înainte de venirea crizei economice, autorităţile din Alba au analizat situaţia comparativ cu judeţele limitrofe şi au conştientizat importanţa dezvoltării infrastructurii aeriene. Doar că problemele economice au împiedicat finalizarea unui aerodrom în judeţ.
Administraţia locală a pregătit terenul pe care urma să fie realizat noul aerodrom. Potrivit planului stabilit de Consiliul Judeţean Alba şi administraţia locală din Vinţu de Jos, aerodromul va avea o pistă înierbată şi una de beton, pe care se va opera numai în condiţii de zbor la vedere, un drum de acces cu o lăţime de şapte metri, echipare tehnico-edilitară, spaţiu administrativ, o sală de aşteptare de mici dimensiuni, hangar şi anexe, un turn de control şi dirijare zbor, dar şi parcări pentru autoturisme şi autocare. Aerodromul de la Vinţu de Jos va putea fi folosit de elicoptere şi avioane mici, de până la 30 de pasageri. Pista va avea o lungime de 856 metri şi o lăţime de 80 metri.
Consiliul Judeţean Alba şi-a luat angajamentul de a rezolva tot ceea ce ţine de infrastructură edilitară şi împrejmuirea aerodromului cu gard, Consiliul Local Vinţu de Jos a oferit terenul, iar ceea ce ţine de amanejare piste, construirea hangarelor şi anexelor ar urma să intre în responsabilitatea investitorilor.
Când s-a întocmit planul aerodromului, se discuta că existaupotenţiali clienţi pentru ca investiţia să fie justificată. Astăzi este greu să estimăm dacă aerodromul ar fi avut clienţi su