Fostul şef al SIE Ioan Talpeş a explicat, la emisiunea „Dezbaterile Rl" moderată de Sabina Fati, că readucerea pe tapet a presupuselor închisori CIA din România şi Polonia, în contextul lichidării lui Osama bin Laden, este o reminiscenţă a unei strategii lansate mai demult cel mai probabil de Rusia.
„Cine ar fi interesat să discute despre o Românie prizonieră Washingtonului, care ajunge la cele mai blamabile forme de colaborare? Ceva deranjează şi anume că aceste două ţări (România şi Polonia) sunt aliaţi fireşti ai SUA. Pe cine ar putea deranja chestiunea asta? Nu pot să exclud sub nici o formă Rusia. S-a văzut pe parcursul ultimului deceniu câtă opoziţie faţă de Occident şi de NATO a fost din partea Rusiei. Există cineva la Moscova care consideră şi la ora actuală că România nu face parte din bagajul de negociere cu Occidentul", a explicat Ioan Talpeş pe romanialibera.ro.
Lui Talpeş i se pare total neplauzibil scenariul că liderul terorist Osama bin Laden a fost ucis în 2011 pe baza unor informaţii obţinute în 2005-2006, când se presupune că aceste închisori au existat în România.
„Din experienţa mea, vă spun că informaţii de acest gen îşi poartă valoarea pe parcursul a maximum o lună, două, trei. Să vorbim de evenimente dezbătute din 2005-2006 mi se pare penibil, doar dacă nu se doreşte a se evidenţia nişte acuze neprobate nici în Polonia, nici în România. Eu cunosc cum s-au făcut tot felul de provocări de acest gen încă din perioada interbelică", a spus Ioan Talpeş.
Relaţia României cu Rusia a fost dintotdeauna spinoasă, a mai explicat Talpeş: „Noi nu ieşim în mod fericit din relaţia cu Rusia de la Cantemir încoace. Dacă România ar fi acceptat opţiunea estică după 1989, am fi fost în relaţii foarte bune cu Moscova".
Fostul şef al SIE a relatat un episod dintr-o vizită la Moscova, de pe vremea când era consilierul lui Ion Iliescu pe p