România ar trebui să cheltuiască 15 milioane de euro pe zi până în 2013, iar experţii de la Bruxelles le dau câteva sfaturi autorităţilor de la Bucureşti. Comisarul pentru politici regionale, Johannes Hahn, aşteaptă ca îmbunătăţirea capacităţii de absorbţie să se vadă „până în vară”.
Cine ne împiedică să accesăm fondurile UE
„România are toate cărţile pe masă, are mai multe posibilităţi. Acum trebuie doar să decidă ce mutare va face. Şi trebuie să decidă repede", a declarat, pentru „Adevărul Europa", Philippe Hatt, şef de unitate al Fondului Social European în cadrul Comisiei Europene.
Cât de repede? A răspuns însuşi comisarul pentru dezvoltare regională. După întâlnirea cu Elena Udrea şi Anca Boagiu, deţinătoarele unora dintre cele mai importante portofolii aflate în conexiune cu fondurile structurale, comisarul pentru politici regionale, Johannes Hahn, a spus că aşteaptă ca rezultatele în privinţa îmbunătăţirii capacităţii de absorbţie să se vadă „până în vară".
La scurt timp, Bucureştiul a început să mai lucreze. La cifre. Reprezentanţi ai Guvernului au început să anunţe, pe mai multe voci, creşterea procentelor de absorbţie.
La Transporturi, ministerul de resort a anunţat recent „triplarea" indicatorului care arată câţi bani de la UE s-au cheltuit. Nici nu era greu ca procentul să crească de trei ori câtă vreme era cel mai mic, undeva la 1%. Pentru Programul Operaţional de Transport, rata de absorbţie e în contiunare cea mai redusă şi tinde spre 3%.
Soluţia 1: Asistenţa tehnică
Comisia Europeană s-a oferit să trimită experţi în România pentru a o ajuta să cheltuiască fondurile, deoarece are probleme şi se află în urma Europei. „E pentru prima oară în istoria UE când unele ţări se oferă să ajute o alta în asemenea mod.
România nu a acceptat încă ajutorul UE, dar realitatea e că experţi din alte