Noile norme de muncă temporară vor aduce joburi pentru tineri şi avantaje competitive pentru firme, susţine Adrian Stanciu, CEO Smartree. Sursa: SHUTTERSTOCK
Noul Cod al Muncii, care a intrat în vigoare la începutul săptămânii, flexibilizează munca temporară, ceea ce va aduce avantaje atât companiilor din România, cât şi tinerilor în căutarea unui job, aşa cum explică, într-un interviu acordat EVZ, Adrian Stanciu, CEO al companiei Smartree România - care anual lucrează cu 400.000 de angajaţi, având peste 150 de clienţi, în majoritate companii multinaţionale, dar şi firme cu capital integral românesc.
Astfel, una dintre principalele schimbări din noua legislaţie a muncii se referă la modificarea duratei misiunii de muncă temporară, care a crescut de la 18 luni la 36 de luni. Concret, de la începutul acestei săptămâni, "durata misiunii de muncă temporară poate fi prelungită pe perioade succesive". "În total, această perioadă nu poate depăşi un interval de 36 de luni", explică Stanciu. Acesta precizează că efectul imediat este "creşterea flexibilităţii în utilizarea muncii temporare: compania are un control crescut asupra acoperirii capitalului uman necesar activităţilor desfăşurate".
Avantaj competitiv pentru firme
O altă schimbare esenţială introdusă prin noua legislaţie a muncii se referă la eliminarea restricţiilor de folosire a muncii temporare, mai explică CEO-ul Smartree România. "Această modificare aduce un plus de flexibilitate în activitatea companiilor, care nu mai trebuie să justifice motivele care stau la baza deciziei de a apela la agenţi de muncă temporară", spune specialistul.
Astfel, dacă până acum angajatorii puteau apela la muncă temporară doar din motive bine întemeiate (activităţi sezoniere, creşteri neprevăzute ale activităţii, noi campanii, plecarea unui angajat în concediu de maternitate etc