Aderarea Romaniei la zona euro, eveniment asteptat sa se produca in anul 2015, ne va aduce atat avantaje cat si dezavantaje. DailyBusiness.ro a vorbit cu analisti din piata pentru a vedea ce inseamna acest pas pentru tara.
"Celmai mare avantaj pe care il induce aderarea la zona euro, implicitadoptarea monedei unice, este eliminarea riscului valutar, acest lucruconducand la o predictibilitate mai buna a veniturilor si cheltuielilor",a declarat Catalina Molnar, senior economist in cadrul RBS Bank Romania.
"Inplus, economia beneficiaza de costuri de tranzactionare mai reduse, atata timpcat nu mai intervine schimbul valutar, prin existenta spead-ului dintre cursulde cumparare si cel de vanzare, sau costurile de hedging valutar", aadaugat Catalina Molnar.
Aceastaparere este impartasita si de alti analisti. Larandul sau, Ionut Dumitru, economistul sef al Raiffeisen Bank, a precizat caprintre avantaje se numara faptul ca nu va mai exista riscul valutar si romaniivor beneficia de un mediu economic stabil, cu dobanzi mai reduse siinflatie mica.
O altaconsecinta ar fi impulsionarea pietelor. "Introducereaeuro va avea multiple avantaje - cresterea schimburilor comerciale,eliminarea costurilor cu schimbul valutar, beneficiu pentru consumatori sicompanii, insa pierdere pentru banci", a declarat, la randul sau, ClaudiuCazacu, analist piete financiare in cadrul X-Trade Brokers.
El aadaugat ca prin eliminarea impactului valutar va creste competitivitatea, careva fi benefica pentru consumatori, insa poate fi negativa pentru companiilenepregatite. "Inplus, vom avea o serie de beneficii aduse de obligativitatea criteriilor deaderare, precum diminuarea inflatiei si a dobanzilor", a spus ClaudiuCazacu.
"Dezavantajeleaderarii la o uniune monetara rezida in socurile asimetrice si crearea dedezechilibre macroeconomice. Prin