Franţa se află în prima linie a multor iniţiative diplomatice legate de Siria şi Liban, două ţări marcate de tensiuni şi incertitudini. De mai multe zile Parisul lansează avertismente în direcţia regimului de la Damasc, pe un ton din ce în ce mai ferm.
"Dacă regimul preşedintelui Bashar al-Assad va continua pe calea represiunilor, mai devreme sau mai târziu acest regim se va prăbuşi" spunea luni şeful diplomaţiei franceze Alain Juppé. El revine cu o declaraţie marţi şi precizează că Uniunea Europeană pregăteşte o serie de sancţiuni împotriva mai multor personalităţi ale regimului sirian. Franţa, însă, doreşte ca pe lista celor vizaţi de sancţiuni să figureze şi preşedintele sirian.
"Sigur, spune Alain Juppé, în jurul preşedintelui al-Assad se află un întreg sistem; liderul sirian este însă responsabil de acest sistem şi dacă nu încetează acţiunile represive împotriva poporului său şi dacă nu decretează imediat abandonarea violenţei, atunci evenimentele vor duce inevitabil la destituirea lui Bashar al-Assad. Toţi cei care trag cu tunurile în propriul lor popor nu au nici un viitor politic" a mai spus Alain Juppé.
Într-un interviu publicat astăzi de revista l'Express şi preşedintele francez Nicolas Sarkozy cere insituirea unor sancţiuni cât mai severe împotriva regimului sirian. Iar în paralel Parisul le cere cetăţenilor francezi aflaţi în Siria şi a căror prezenţă nu este absolut necesară pe teritoriul sirian, să părăsească această ţară, în aşteptarea normalizării.
Deocamdată însă, în Siria, nu se prefigurează nici o "normalizare", iar cifrele privind represiunea sunt tot mai mari: astăzi se vorbeşte de 8000 de oameni arestaţi sau dispăruţi.
Franţa urmăreşte cu atenţie şi evenimente din Libia unde este implicată şi militar, şi unde marea încleştare între forţele pro-Ghaddafi şi rebeli pare să se fi fixat la Misrata. Nici în privinţa