Subsecretarul de stat al SUA, Ellen Tauscher, a declarat, miercuri, la Palatul Parlamentului, că sistemul antirachetă este unul defensiv, care nu va subcota sau destabiliza sistemul strategic al Rusiei, subliniind că sistemul NATO va proteja şi Rusia dacă alege să lucreze cooperant, potrivit Mediafax.
"Sistemul este unul defensiv, am spus asta foarte clar. Sistemul nostru nu va subcota sau, în orice caz, nu va destabiliza în niciun fel sistemul strategic al Rusiei. Avem o relaţia bună cu Rusia, lucrăm în mod apropiat pe diferite chestiuni. Sistemul va proteja NATO şi, dacă Rusia alege să lucreze în mod cooperant cu noi, va proteja Rusia", a spus Tauscher.
Oficialul american a arătat că, în mod evident, există discuţii cu ruşii privind sistemul antirachetă.
"Evident, vorbim mult cu ruşii. Lucrăm foarte apropiat de ruşi şi cu consilierii ruşi la NATO", a spus Tauscher, care a arătat se va lucra împreună astfel încât sistemele să capete o mai bună performanţă pentru fiecare.
Ea a mai spus, răspunzând unei întrebări, că nu există nicio negociere cu Ucraina.
Secretarul de stat în MAE Bogdan Aurescu a declarat, la RFI, că baza de la Deveselu din judeţul Olt va deveni bază NATO după 2015 şi că îngrijorările Moscovei faţă de scutul antirachetă vor fi discutate în Consiliul NATO-Rusia, el subliniind că acest sistem este unul strict defensiv.
"Acest proiect antirachetă se discută în cadrul NATO. Chiar astăzi la Bruxelles există o reuniune la nivel NATO-Rusia în care pe agendă se află chiar acest proiect. Discuţiile sunt în curs la nivelul Alianţei, la nivelul Consiliului NATO-Rusia, prin urmare, în acest cadru vor fi adresate aceste să spunem îngrijorări ale părţii ruse. Statele Unite şi Federaţia Rusă sunt în permanent contact, se consultă permanent cu privire la acest proiect", a declarat Aurescu.
CSAT a aprobat ca locul de amplasare a