Romania nu a depasit criza, iar mult-asteptata iesire din recesiune reprezinta o "frectie la un picior de lemn", afirma oamenii de afaceri. In loc sa faca reforme reale, autoritatile au incercat sa fenteze criza cu masuri de suprafata care n-au facut altceva decat sa ne decupleze de la evolutia economica mondiala.
Autoritatile se pregatesc ca pe 13 mai sa decreteze iesirea din recesiune. Dupa doua trimestre de crestere economica in marja de eroare (0,1% in T4 2010 si, probabil 0,2-0,3% in T1 2011, potrivit analistilor chestionati de DailyBusiness.ro), premierul Emil Boc, angrenat in batalia electorala pentru conducerea PDL, va iesi si va anunta faptul ca am depasit cea mai puternica criza economica de dupa Revolutie.
Iar aceasta evolutie pozitiva va fi pusa pe seama masurilor de reforma luate de Guvernul Boc in ultimii 2 ani si jumatate. Premierul va explica, asa cum a facut-o deja, in repetate randuri, ca iesirea din recesiune nu se va simti foarte repede in buzunarul romanilor si ca va trebui sa strangem in continuare cureaua, cel putin cateva luni, pana cand economia se va insanatosi complet.
Oamenii de afaceri sunt insa destul de sceptici in privinta iesirii din recesiune. Dupa controversele legate de raportarile privind deficitul bugetar pe 2010, multi dintre ei afirma ca nu mai au incredere in datele statistice oficiale.
Nici in privinta masurilor de austeritate, acestia nu au opinii pozitive. In 2009 si 2010, acestea nu au facut altceva decat sa influenteze in sens negativ singurul motor al economiei, consumul. In 2011, situatia nu s-a schimbat.
"Restructurarea care s-a facut in sectorul guvernamental este mai mult de suprafata decat de continut. S-au taiat costuri, dar nu s-au creat mecanisme reale pentru o buna gestionare a banului public", a declarat Dan Ostahie, presedintele Altex, la TMC.
Po