UPDATE 3 Guvernatorul a ţinut să sublinieze că inflaţia mare din România nu se datorează "tiparniţei". "Rezerva de aur acoperă aproape o treime din emisiunea de monedă tare. Nici pe vremea etalonului aur nu a fost o acoperire mai mare. Cauza inflaţiei nu este tipărirea de bani de către BNR", a declarat Isărescu.
UPDATE 2 În momentul de faţă are loc o "avalanşă" de rapoarte pozitive ale analiştilor, respectiv o îmbunătăţire semnificativă a sentimentului de încredere pe pieţele externe faţă de România, a precizat guvernatorul.
"De mult nu am mai văzut o asemenea avalanşă de rapoarte şi nu o spun cu bucurie. Pentru BNR înseamnă complicaţii, din cauza fluxurilor de capitaluri. Asta înseamnă influenţe asupra cursului", a declarat Isărescu. Guvernatorul a explicat că aprecierea leului poate ajuta pe termen scurt dar că, pe termen lung, "ne taie craca de sub picioare".
UPDATE În ceea ce priveşte măsurile de încetinire a creditării în valută, anunţate recent de BNR, guvernatorul susţine că scopul nu este "atacarea creditului în valută".
"Nu dorim să atacăm creditul în valută pentru beneficiarii care au încasări în valută. Acolo am introduce un risc suplimentar. Nici la creditele pentru locuinţe (pe termen lung) unde nu există resurse interne. Nu are rost să dăm la o parte riscul valutar şi să introducem altul", a declarat guvernatorul BNR. El a precizat că încă au loc discuţii la nivelul Consiliului de Administraţie al BNR pe această temă.
În România aproape toată inflaţia, respectiv aproape toată scumpirea generalizată a bunurilor şi serviciilor, s-a datorat creşterilor de preţ ale alimentelor, a declarat guvernatorul BNR Mugur Isărescu, cu ocazia prezentării raportului trimestrial asupra inflaţiei.
"Aproape toată inflaţia din ultimele patru luni s-a datorat segmentului produselor alimentare, atât din cauze externe cât şi interne. Dacă am