Topul meseriilor puse la bătaie de angajatorii din Republica Moldova este completat de contabili, agricultori și constructori, conform portalurilor online de joburi. Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă a afișat peste 4.000 de locuri vacante, numărul CV-urilor depuse însă depăsește cu mult această cifră.
Chiar dacă disponibilizările pe piaţa muncii s-au mai ameliorat, numărul şomerilor din Republica Moldova continuă să fie mare. Potrivit Agenţiei pentru Ocuparea Forţei de Muncă, principalii indicatori ocupaţionali înregistrează şi în 2011 descreşteri. Cele mai multe întreprinderi care au declarat o lipsă a forţei de muncă au fost cele din industria de prelucrare, unităţile economice din comerţ, agricultură, ocrotirea sănătăţii şi asistenţă socială.
Doar în luna martie, numărul şomerilor înregistraţi a fost de 7.457 de persoane, dintre care mai mult de jumătate au fost disponibilizaţi din funcţii. Acelaşi raport mai arată că doar 1.400 de oameni fără locuri de muncă şi-au găsit o slujbă în această lună şi puţin peste 1.000 de şomeri au urmat cursuri de recalificare.
SALARII „VIP",
DE LA 500 DE EURO
În timp de angajatorii caută croitorese, medici sau vânzători, cei mai mulţi moldoveni îşi doresc un serviciu în alte domenii. Ei preferă ingineria, avocatura, economia sau managementul. Unul dintre portalurile naţionale de joburi este cel al Guvernului, www.jobmarket.gov.md, care oferă poziţii vacante din toate domeniile, începând de la medici chirurgi şi profesori universitari la „prezentatori de discotecă" sau „spălători de veselă".
La fel de diferită este şi oferta salarială. Cele mai mici salarii, de 700 de lei, angajatorii le oferă hamalilor, vânzătorilor, paznicilor sau lăcătuşilor. Cu aproximativ 3.000 de lei, salariul mediu pus la bătaie pe site-urile de job-uri, sunt remuneraţi contabilii, managerii, inginerii şi ele