Inflatia ridicata este o problema pentru toate tarile emergente si nu ar trebui invinuita Banca Nationala a Romaniei pentru ca rateaza tinta inflatiei, a declarat joi Charles Robertson (foto), economistul-sef al celei mai mari banci de investitii din Rusia, Renaissance Capital.
El a explicat BNR nu poate controla pretul alimentelor, al carburantilor sau vremea.
"Ar fi o greseala sa incerci sa atingi tinta de inflatie cu orice pret", a mai spus Robertson.
El a adaugat ca nu se asteapta ca rata inflatiei din Romania sa creasca in continuare, in a doua jumatate a anului.
Inflatia anuala a depasit, in luna martie, cele mai pesimiste asteptari, ajungand la 8,01%, cel mai mare nivel din august 2008, cand a fost de 8,02%.
Daca rata inflatiei va continua sa fie ridicata, atunci BNR va rata si in 2011 tinta inflatiei, pentru al 5-lea an la rand.Pentru 2011 si 2012, banca centrala a fixat tinta de inflatie la 3% plus/minus un punct procentual.
Economistul-sef al Renaissance este de parere ca BNR ar trebui sa fie preocupata de intarirea leului din 2013-2014 si nu anul acesta si in 2012, daca vrea adoptarea monedei euro in 2015.
El a explicat ca banca centrala va avea nevoie de un leu puternic in ultimii ani inainte de adoptarea monedei unice, pentru a putea tine in frau inflatia.
Robertson estimeaza ca in trei ani cursul va fi de 4 lei/euro.Totusi, un curs de 5 lei/euro ar ajuta in prezent exportatorii, potrivit economistului-sef al Renaissance Capital.
Pe de alta parte, daca ar fi supraevaluat precum moneda braziliana, leul ar fi fost cotat la 2,5-3 lei/euro, apreciaza Robertson.
"Speculatorii au iubit mai mult America Latina si Asia decat Europa emergenta. Romania a fost norocoasa din acest punct de vedere", a explicat Robertson.
El anticipeaza ca economia