Ministerul Finanţelor a vândut ieri prima emisiune de obligaţiuni în euro lansată în acest an pe piaţa locală, atrăgând sub un miliard de euro, deşi în iulie are un vârf de plată de aproximativ 2,4 miliarde de euro.
Statul a amânat astfel încă o dată ieşirea pe piaţa internaţională de capital, pregătită la nivel tehnic încă din toamna anului trecut.
Ministerul Finanţelor a susţinut însă că nu se află sub nicio presiune pentru a face rost de lichidităţi, astfel încât rezultatele licitaţiei de ieri au fost catalogate drept mulţumitoare.
"Băncile au cotat foarte bine, aşa cum ne şi aşteptam. Am acceptat o valoare mai mare decât suma anunţată, în condiţiile în care randamentul maxim a fost de 4,9% pe an, rezonabil pentru o scadenţă de trei ani în condiţiile actuale de pe pieţele financiare", a declarat pentru Mediafax Bogdan Drăgoi, secretar de stat în Ministerul Finanţelor.
În iulie România are un vârf de plată cu titluri în euro scadente de aproximativ
2,4 mld. euro, iar în anticiparea acestui moment BNR a hotărât la sfârşitul lunii martie să elibereze circa 1,3 mld. euro din rezervele minime în valută.
În urmă cu doi ani Trezoreria atrăgea tot de pe piaţa internă un împrumut sindicalizat de 1,2 miliarde euro, care va avea scadenţa pe 23 iulie.
Volumul total al cererii băncilor la licitaţia de ieri a fost de 1,247 mld. euro, din care 1,14 mld. euro în cont propriu.
Costul pare totuşi ridicat având în vedere că CDS-urile au coborât în ultima vreme spre 230 de puncte de bază, la jumătate faţă de vara trecută şi sub nivelul de peste 300 de puncte de la începutul lui 2011. Însă, decizia BCE de majorare a dobânzii de referinţă la 1,25% s-a resimţit, influenţând dobânzile la euro pentru instrumente pe trei ani. Pentru un plasament pe trei ani în euro, dobânda pe pieţele internaţionale urcă spre 2,4% pe a