Jason Reed, fotograful Reuters acreditat la Casa Albă, a povestit pentru agenţia de presă cum Barack Obama şi-a ţinut, în faţa unei singure camere TV, speechul care anunţa că Osama bin Laden a fost omorât. Imediat după ce a terminat, s-a prefăcut că "vorbeşte" şi cu aparatele foto.
"În cele nouă minute cât preşedintele s-a adresat poporului, a vorbit la o singură cameră video, timp în care noi (n.r. fotografii) am fost ţinuţi într-o altă cameră şi ni s-a spus să facem linişte. Imediat ce Obama a terminat de vorbit, am fost duşi în faţa teleprompterului, iar preşedintele a reluat ieşirea şi primele 30 de secunde ale declaraţiei, pentru noi", a povestit Reed.
Asta înseamnă că fotografia de mai sus, în care Obama "vorbeşte" poporului şi care a apărut luni în multe ziare din întreaga lume, este "regizată".
Josh Harrington, preşedintele Asociaţiei fotojurnaliştilor acreditaţi la Casa Albă, spune că această tehnică este folosită de ani întregi. "Ştiu că astfel de lucruri s-au întâmplat şi cu administraţiile precedente. Cred că Bush 41 (n.r. George W. Bush) a folosit şi el tehnica. Dar eu ştiam că se întâmplă doar în Biroul Oval, unde spaţiul este restrâns", povesteşte Harrington.
Alţi fotografi au explicat că acest lucru se întâmplă din vremea lui Reagan (preşedinte al SUA între 1981 şi 1989) şi poate chiar dinainte. Un fotograf al Associated Press a explicat şi motivul pentru care camerele foto nu au voie să-i "deranjeze" pe preşedinţi din discursurile lor live, televizate. "AP înţelege de ce fotografii nu pot participa la discursurile televizate ale preşedintelui, transmise live. Din cauza zgomotului diafragmei (n.r. parte a obiectivului aparatelor foto) şi a locului unde este plasat prompterul, nu putem să ne facem meseria", a explicat David Ake, fotograful AP acreditat la Casa Albă.
"Ca fotojurnalişti, noi nu facem nimic care n