Un bucureştean susţine că, atunci când s-a angajat, a fost obligat să-şi facă un cont la o bancă anume pentru a i se vira salariul. Practica e ilegală. Sursa: EVZ
Alegerea băncii unde să fie virat salariul e la latitudinea angajatului, nu a angajatorului. Impunerea unei anumite bănci e o practică ilegală, însă un contract colectiv poate aduce beneficii.
Bancă agreată de angajator
Printr-o astfel de experienţă a trecut şi un bucureştean, care a dorit să-şi păstreze anonimatul, atunci când şi-a găsit un job. "Am fost angajat la o firmă privată şi am fost obligat de angajator să îmi deschid cont la o bancă agreată de angajator, pentru a-mi fi virat salariul", povesteşte el.
Într-o astfel de situaţie, angajatorul comite o ilegalitate, angajatul fiind singurul care decide de ce servicii vrea să beneficieze. "În prezent, nicio lege nu îngrădeşte dreptul angajatului de a-şi alege banca prin care i se face plata salariului. Totuşi, atunci când devine angajat al unei firme, iar menţiunea despre banca prin care se virează salariul este trecută în regulamentul intern, salariatul se poate conforma cerinţelor. Dacă nu doreşte, nu e obligat şi poată să ceară virarea salariului la banca la care are cont", spune Eugen Tifin, purtător de cuvânt la Inspecţia Muncii.
Totuşi, decizia angajatorului de a apela la o singură bancă pentru tranzacţii poate aduce benficii şi angajatului. "Dintre privilegii se pot enumera livrarea banilor cu prioritate, comisioane mai mici, dobânzi mai mici în cazul unui credit", adaugă Eugen Tifin.
Unde puteţi reclama abuzul
Dacă totuşi se întâmplă să fiţi forţaţi să faceţi un cont pentru virarea salariului şi nu vă doriţi asta puteţi face o sesizare la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM).
"Puteţi renunţa la contul pe care aţi fost obligat să îl deschideţi şi să înch