Franţa este dispusă să recunoască statul palestinian, dacă procesul de pace israeliano-palestinian nu va fi deblocat până la sfârşitul acestui an. Este o declaraţie făcută de preşedintele Nicolas Sarkozy, în ajunul unei vizite efectuate la Paris de premierul israelian, Benjamin Netanyahu.
În limbaj diplomatic, putem vorbi de o accelerare a iniţiativelor legate de Orientul Apropiat. În limbaj neoficial, putem vorbi de o exasperare. Când Nicolas Sarkozy afirmă că Franţa este gata să recunoască statul palestinian, el exprimă şi punctul de vedere al majorităţii statelor membre ale Uniunii Europene.
Europa - mai spune Nicolas Sarkozy într-un interviu acordat revistei l'Express - nu-şi permite să rămână un "pitic politic" în privinţa acestui dosar, când Europa este pe de altă parte principala furnizoare de fonduri în favoarea palestinienilor.
Dacă în cursul acestei veri, palestinienii şi israelienii vor reîncepe discuţiile, atunci Parisul va lăsa lucrurile să curgă, negocierile să continue. Dacă dialogul dintre cele două părţi va rămâne însă în continuare blocat, Franţa va sprijini cererea palestinienilor de a fi recunoscuţi ca stat, în septembrie, de către Organizaţia Naţiunilor Unite.
Iată deci care este noua atitudine a Parisului în privinţa acestui dosar complicat, dar într-un moment când tot mai multe ţări de pe glob recunosc în mod unilateral statul palestinian, chiar aşa divizat şi parţial ocupat cum este.
Aflat într-un tuneu diplomatic european, miercuri la Londra şi joi la Paris, Benjamin Netanyahu încearcă să-i convingă însă pe occidentali să nu grăbească lucrurile. Şi mai ales el încearcă să-i avertizeze că recentul acord de reconciliere dintre formaţiunile rivale palestiniene, Hamas şi Fatah n-ar fi decât o "lovitură dată păcii" şi "o mare victorie pentru terorism". Opinie pe care însă nici Londra şi nici Parisul nu o împărtă