România are şanse să adere la Schengen în 2011 dacă va avea un raport bun pe justiţie, a declarat Marian Tutilescu (foto), şef al Departamentului Schengen din Ministerul de Interne, în cadrul dezbaterii „Noile state membre cântăresc costurile şi beneficiile", organizată de Platforma Europeană de Dezvoltare şi Departamentul de Afaceri Europene, în parteneriat cu ziarul „Adevărul".
Cele patru state care se opun deocamdată - Franţa, Germania, Finlanda şi Olanda - au subliniat faptul că votul este unul politic şi „exprimă încrederea în capacitatea noului stat intrat în Schengen de a-şi gestiona frontierele". În opinia sa, Grecia reprezintă „principala sursă de migraţie ilegală pentru că îi este greu să-şi gestioneze graniţele maritime şi este şi în vecinătatea Turciei, care şi-a ridicat vizele pentru un număr de state din Orientul Mijlociu şi Apropiat, pe unde intră mulţi imigranţi ilegali". În schimb, frontiera română nu prezintă un asemenea risc. Potrivit agenţiei Frontex, ponderea imigraţiei ilegale care intră în UE prin România este de doar 0,8%, faţă de 90% prin Grecia.
În schimb, Titus Corlăţean a fost mult mai tranşant. „Se vrea o Europă Unită, care respectă regulile, stabileşte criteriile care trebuie respectate sau o Europă cu două viteze? Aşa se pune problema", a spus preşedintele comisiei de politică externă a Senatului în cadrul dezbaterii. El a reamintit că în 2007 a existat o discriminare pozitivă, iar state care nu îndeplineau criteriile tehnice au fost acceptate politic. În schimb, astăzi se observă o discriminare politică. „Există interesul în vechile state membre de a profita de forţa de muncă ieftină şi pregătită din Europa de Est şi angoasa stimulată politic şi electoral în plan intern în unele state, în care urmează să aibă loc alegeri, legată de pierderea locurilor de muncă în dauna imigranţilor", a mai explicat Corlăţean.