Vieţile celor care suferă de cancer la sân ar putea fi salvate, după ce trei noi gene ale bolii au fost descoperite de cercetătorii britanici, potrivit dailymail.co.uk.
Descoperirea lor a dat cercetătorilor o pistă nouă în domeniul tratamentelor împotriva cancerului mamar. Aceştia sunt optimişti şi cred că noile medicamente ar putea apărea pe piaţă în doar cinci ani.
Important este că noile medicamente ar putea ataca boala în mod diferit faţă de cele disponibile astăzi, dând rezultate acolo unde terapiile actuale dau greş.
În timpul unui studiu care a durat cinci ani, cercetătorii au analizat ADN-ul a 104 pacienţi diagnosticaţi cu cancer la sân, cei mai mulţi fiind de origine britanică. Toate femeile care au luat parte la acest studiu aveau ceea ce se numeşte „cancer mamar provocat de estrogen-receptor".
Acesta este cel mai comun tip de cancer mamar, provocat de hormoni şi prezent în patru dintre cele cinci tipuri de tumori la sân. Pînă astăzi, se credea că cele mai multe forme de cancer mamar erau provocate de fluxul de estrogen, hormonul sexual feminin.
Cele mai multe dintre actualele tratamente care combat cancerul la sân, printre care şi „Tamoxifen" (medicamentul cel mai folosit pentru tratarea acestei maladii), acţionează oprind fluxul de estrogen. Cu toate acestea, tumorile devin adesea rezistente la tratament, permiţând cancerului să se formeze din nou sau chiar să se răspândească în organism.
Cele trei gene descoperite operează în afara receptorului de estrogen, aşadar nu sunt afectate de tratamentul cu „Tamoxifen" sau alte medicamente care acţionează în acelaşi mod. Descoperirea lor ar putea salva cele 8.000 de victime anuale ale cancerului mamar provocat de estrogen-recepor în Marea Britanie. Cercetătorii au început deja să lucreze la crearea unor noi medicamente care să salveze aceste v