Preşedintele Comitetului Regiunilor, italianca Mercedes Bresso, afirmă că o reformă a administraţiei locale din care să rezulte structuri teritoriale mai puternice ar contribui la creşterea ratei de absorbţie a fondurilor europene. Regulile europene trebuie simplificate, recunoaşte Mercedes Bresso. Nu pentru a favoriza corupţia, ci pentru mai buna gestionare a banilor.
Ovidiu Nahoi: Doamnă preşedinte, pe fondul crizei financiare şi a crizei datoriilor suverane, statele mari ar dori să-şi limiteze contribuţiile la bugetul Uniunii Europene, ceea ce, evident, ar afecta politica de coeziune. Care e răspunsul dumneavoastră?
Mercedes Bresso: Contribuţiile la Bugetul UE reprezintă un pic mai mult decât 1% din Produsul Intern Brut al celor 27 de state membre. Cu acest buget, oricum nu pot fi rezolvate problemele statelor membre. În acelaşi timp, pentru a realiza o creştere a PIB-ului este nevoie de politici eficiente la nivelul întregii Uniuni Europene. Piaţa unică europeană contribuie la realizarea creşterii economice. Reducând bugetul, vom reduce creşterea şi apoi încasările statelor membre. Eu cred că o politică de curaj înseamnă stimularea creşterii economice în Europa. De altfel, regiunile mai sărace au ratele de creştere cele mai înalte şi reprezintă noile pieţe ale Uniunii Europene. Acestea nu trebuie desprinse din politica de convergenţă. Şi există o valoare adăugată europeană a acestor fonduri.
Şi dacă marile state, care vor reducerea contribuţiilor lor, vor câştiga partida, care va fi viitorul UE?
Poziţiile nu sunt chiar identice în fiecare ţară. Oricum, de această valoare adăugată europeană profită şi statele mari. Se ştie că mulţi bani care merg dentru dezvoltare, într-o ţară precum Polonia, să spunem, se întorc la statele contributoare. De exemplu, se întorc în Germania, prin faptul că multe proiecte de dezvoltare sunt câşt