Ultimul combatant cunoscut al Primului Razboi Mondial ramas in viata, britanicul Claude Choules, a decedat joi, in Australia, la varsta de 110 ani.
Chuckles, cum era numit de camarazi, isi aniversase in urma cu doua luni ziua de nastere, impreuna cu membrii familiei, la caminul de batrani in care fusese internat dupa moartea sotiei sale, in urma cu trei ani. Veteranul a murit in somn, informeaza BBC.
Claude Choules s-a nascut in Marea Britanie si s-a inrolat la varsta de 15 ani in Marina Regala. In 1920 s-a mutat in Australia, unde a ramas in randul fortelor armate pana in 1956.
Casatorit vreme de 76 de ani cu Ethel, Choules a lasat in urma sa trei copii si 11 nepoti.
Tanarul Choules si-a dorit cu ardoare sa urmeze cariera militara a fratilor sai mai mari, incercand pentru prima oara, fara succes, sa se inroleze in martie 1901.
I s-a spus ca nu indeplineste conditiile de varsta, asa ca, pentru a-si urma totusi visul, a mintit in legatura cu varsta sa si la 17 ani a reusit sa fie primit in randul fortelor Marinei Regale.
A fost martor la capitularea flotei germane, in noiembrie 1918, in Firth of Forth.
Dupa ce a servit in randul fortelor de mentinere a pacii din Marea Neagra, in 1926 a fost detasat ca instructor in Australia, langa Melbourne. Acolo si-a cunoscut viitoarea sotie.
S-a transferat definitiv la Marina Regala Australiana, iar in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial a fost insarcinat cu distrugerea instalatiilor militare strategice in cazul unei invazii.
S-a pensionat din marina in 1956, dupa 40 de ani de cariera.
Claude Choules vorbea despre Primul Razboi Mondial ca despre o perioada grea, marcata de momente de pericol extrem. In ciuda pasiunii sale pentru viata de militar, Choules a devenit spre sfarsitul vietii un adevarat pacifist,