Garda Financiară şi Autoritatea Naţională a Vămilor nu vor mai fi comasate cu Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, care va fi restructurată prin desfiinţarea unor direcţii regionale şi disponibilizări de personal, au declarat surse oficiale.
La începutul lunii martie, un proiect de hotărâre de Guvern arăta că Fiscul va fi reorganizat prin preluarea atribuţiilor Autorităţii Vămilor şi Gărzii Financiare şi va funcţiona ca organ de specialitate al administraţiei publice centrale. În urma restructurării, numărul total de posturi trebuia să scadă cu aproape 5.000, la 29.100. "Proiectul de reorganizare a ANAF, aflat în procedură de avizare, nu mai cuprinde desfiinţarea Gărzii Financiare şi a Vămii. Aceste două instituţii vor rămâne în formula actuală. Guvernul a renunţat la idee, cel mai probabil pentru că propunerea nu avea susţinerea întregii coaliţii", au spus sursele citate de Mediafax.
La trei zile după publicarea proiectului de hotărâre, preşedintele Traian Băsescu a spus că ar mai da o şansă Gărzii Financiare şi ANV, pe care le-ar menţine până la 31 decembrie (2011 - n.r.) pentru a da proba capacităţii lor de a avea o activitate eficientă. "Nu cred că atunci când o instituţie merge prost până la urmă o desfiinţezi. Trebuie să o faci să funcţioneze", a mai spus atunci preşedintele.
De asemenea, ministrul Mediului, Laszlo Borbely, declara la începutul lunii martie că UDMR are rezerve faţă de forma proiectului de hotărâre făcut public de Ministerul Finanţelor care prevedea desfiinţarea Gărzii Financiare, condusă de Arpad Csaba Ladanyi. Atât ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, cât şi preşedintele ANAF, Sorin Blejnar, au vorbit în ultimul timp de restructurarea ANAF prin reducerea cu până la 30% a numărului de administraţii financiare, fără să mai amintească şi de comasarea Gărzii şi ANV.
În cea mai recentă declaraţie pe acest subie