Amplasarea sistemului american de apărare antirachetă în apropiere de Caracal este, din câte ne explică specialiştii, o decizie care va creşte importanţa geostrategică a ţării noastre, gradul de securitate şi greutatea opiniei României în cadrul NATO. Preşedintele României, Traian Băsescu a spus că, odată cu amplasarea sistemului antirachetă, ţara noastră „se află la cel mai înalt nivel de securitate din istoria ei."
Opiniile favorabile emise de specialişti nu au ezitat să apară în presă imediat după ceremonia de inaugurare de la Deveselu.
„Creşte relevanţa strategică a României, iar faptul că scutul apără şi statele vecine ar putea însemna că greutatea cuvântului nostru va creşte. Asta nu înseamnă că României îi cresc galoane, ci că în contextul securităţii, lumea ne va asculta cu mai mare atenţie," a explicat Iulian Chifu, directorul Centrului de Prevenire a Conflictelor.
„Este vorba despre un rol strategic pe care l-am clamat mereu în regiune şi pe care, iată, acum îl şi îndeplinim", a spus şi Cristian Diaconescu.
În principiu, opinia generală a specialiştilor, a politicienilor şi a presei faţă de acest sistem antirachetă este pozitivă, mai ales că decizia va duce la o relaţie mai strânsă cu Statele Unite, ceea ce ar putea fi de bun augur şi pe alte planuri, cum ar fi cel economic. Ca să nu existe nelămuriri în ce urmează să spun mai departe, opinia mea personală este aceeaşi cu cea generală. Este foarte bine că vom avea scut.
Motivul iranian
Baza militară de la Deveselu va găzdui din 2015 rachete defensive de tip SM-3, capabile să intercepteze rachete balistice cu rază medie de acţiune (inclusiv rachetele intercontinentale iraniene Shahab-4 şi Shahab-5 cu raze de 2,800 km şi 4,300 km). Da, aţi citit bine, este vorba despre rachetele iraniene, în primul rând.
Într-o emisiune televizată, expertul militar Radu Tudor n