Ajutati de două echipaje de jandarmi ce sunt obligaţi de noul Cod să asigure protecţia şi accesul în obiective, inspectorii ITM au dat buzna în şantier. Pentru ca actiunea inopinata să nu se spargă, au pus jandarmii de pază la poartă, împiedicând paznicul să-şi anunţe şefii. Jandarmii au înconjurat apoi şantierul, pentru a opri fuga angajaţilor fără contract de muncă. Doi muncitori au încercat să o ia la sănătoasa în pădure, dar au fost prinşi de oamenii legii. Alţi 19 se ascundeau în barăci şi după baloţi. Luptătorii Jandarmeriei au periat toate încăperile după angajaţi la negru şi i-au adus înapoi pe cei care se jucau de-a vaţi ascunsea pentru a da declaraţii.
"Jandarmii şi-au făcut treaba, sunt obişnuiţi, au mai fost împreună cu noi. Au încercuit perimetru, au descoperit şi angajaţi care s-au ascuns pe după baloţi, prin spate. Găsesc fel de fel de motive că nu au buletin, că trebuie să se întoarcă, să-l caute, să-l aducă. Din ce ne-au spus jandarmii, au găsit un lot de 19 muncitori ascunşi", ne-a declarat Dan Suciu, inspector şef adjunct.Pe această platformă au contractat lucrări 15 firme de construcţii, care împreună au peste 200 de angajaţi. Chiar dacă majoritatea au contract de muncă, ei cu siguranţă fac ore suplimentare fără să fie plătite. Angajaţii au fost căutaţi în baza naţională de date REVISAL, dacă figurează sau nu ca angajaţi.
"Mai demult, în urmă cu câţiva ani am muncit fără acte legale. Decât să dau în cap la cineva, mai bine aşa. Aici lucrez de un an. Noi mai suntem şase în echipă, cu carte de muncă, cu tot. Acum n-aş mai accepta să lucrez la negru, că nu-mi merge nici vechimea", ne-a povestit unul din muncitori.Unii angajaţi au refuzat să semneze declaraţia, ba chiar unii au încercat să-şi ascundă identitatea. Dacă dintre cei 20 de angajaţi 5 se află la aceeaşi firmă, patronul riscă dosar penal. Administratorii prinşi că se folosea