Naşterile neasistate reprezintă o principală cauză a mortalităţii infantile, arată statisticile de specialitate. La nivel mondial, în fiecare an, 48 milioane de femei nasc fără ajutorul unor moaşe cu pregătire recunoscută. Consecinţele sunt dramatice, avertizează medicii. Astfel, peste 340.000 de femei mor în fiecare an, alte milioane contractează infecţii şi dizabilităţi ca urmare a unor cauze care pot fi prevenite.
În plus, peste 800.000 de copii mor în timpul naşterii, iar trei milioane mor înainte de a împlini o lună.
În România, cifrele arată că, deşi în primele luni ale anului 2010 acest fenomen a scăzut uşor, din decembrie anul 2010 şi până în prezent s-au înregistrat din nou creşteri. Astfel că în ianuarie 2011 numărul mortalităţii infatile din această cauză a atins o medie de 12 bebeluşi la mie de nou-născuţi, arată datele organizaţiei Salvaţi Copiii.
"Îngrijirea sarcinii, consultul medical periodic, toate acestea asigură, de fapt, supravieţuirea copiilor care vin pe lume. Speranţa de viaţă este direct corelată cu accesul la monitorizare medicală, mai ales atunci când vorbim despre comunităţi defavorizate economic. Naşterea neasistată medical sau lipsa de controale periodice sunt factori de risc majori în ceea ce priveşte naşterile premature şi, în strânsă legătură cu acestea, mortalitatea infantilă", declară Gabriela Alexandrescu, preşedinte executiv Salvaţi Copiii România.
De 5 mai, Ziua Internaţională a Moaşelor, Confederaţia Internaţională a Moaşelor, Salvaţi Copiii şi Alianţa Panglica Albă consideră că trebuie acordată o prioritate urgentă recrutării, pregătirii, păstrării şi dezvoltării categoriei de moaşe şi lucrători în domeniul sănătăţii în România, ca parte a aderării acesteia la Strategia Secretarului General ONU "Fiecare Femeie, Fiecare Copil" şi la mişcarea globală pentru îndeplinirea obiectivelor 4 şi 5 din Mileniul Dez