DTZ Echinox: Chiriaşii se gândesc că vor creşte din nou chiriile
King Sturge: Totuşi nu mai discutăm cu firme care îşi restrâng activităţile
Jones Lang LaSalle: Nici livrările noi nu au mai fost la fel de multe
Odată cu acutizarea crizei firmele au fost, din motive mai mult sau mai puţin obiective, expediate din clădirile de birouri. Unele pentru că au dat faliment, altele au părăsit spaţiile din birourile pe care le ocupaseră, în anii de glorie a economiei româneşti, tocmai pentru a se refugia de chiriile exorbitante pe care au acceptat să le plătească în perioada premergătoare crizei. O parte din companii s-au ascuns în apartamente de bloc, în timp ce alţii au căutat birouri cu chirii mai mici decât în clădirile în care îşi desfăşurau activităţile.
Ultima perioadă a fost marcată de o schimbare în bine pentru proprietarii de clădiri de birouri. Încă din ultima parte a anului trecut firmele de cercetare din domeniu au observat un fenomen, contrar realităţii economice din România. Companiile se extind iarăşi în clădirile de birouri. Îşi permit mai mult ca în anii anteriori sau au devenit profitabile? Nici una, nici alta.
Un scurt sondaj în rândul companiilor de consultanţă imobiliară, cu experienţă pe segmentul de office, ne-a arătat că ocuparea spaţiilor în clădirile de birouri nu este altceva decât o migraţie dintr-o clădire în alta, foarte puţine extinderi şi o goană după chirii mici.
Potrivit companiei de consultanţă Jones Lang LaSalle, rata de neocupare a spaţiilor de birouri din Bucureşti a scăzut la 16,1% în primul trimestru, pe fondul livrărilor reduse de noi proiecte. Abia din 2012-2013 pot apărea, pe piaţa spaţiilor de birouri, proiecte de anvergură, în special dezvoltate în faze, de către companii internaţionale, în acele zone ale oraşului care oferă acces uşor la reţeaua de metrou.
Potrivit unei alte companii d