La baza lucrurilor bune care ni se întâmplă se află atitudinea, şi nu şansa, spun specialiştii. Auzim deseori în conversaţiile de zi cu zi expresii de genul „a dat norocul peste el“ ori „i-a pus Dumnezeu mâna-n cap“. Şi ne place să credem în şansă.
Fie că este vorba de un câştig la loterie, însurătoarea cu o fată bine situată sau chiar când vine vorba de găsirea unei slujbe bănoase, concluzia cea mai la îndemână este aceea că respectivul este un tip norocos. În mod ciudat, dacă acelaşi individ este, să presupunem, prădat de hoţi, concluzia se poate schimba radical - „ce ghinion pe el, săracul".
La o analiză raţională a evenimentelor discutate s-ar observa însă, cu uşurinţă, că, probabil, protagonistul nu şi-a asigurat uşa cum se cuvine. Nici vorbă de noroc sau de ghinion.
Credinţa în astre favorabile e veche de când lumea şi universal răspândită, iar între totemurile triburilor primitive şi talismanele de astăzi nu este deloc o diferenţă aşa de mare. Pensionara Roxana P., în vârstă de 72 de ani, din Bucureşti, se supără dacă sună telefonul atunci când urmăreşte horoscopul la televizor şi ratează cumva predicţiile pentru zodiile care o interesează.
Ca orice om, se bucură când aude că va primi o sumă de bani neaşteptată. Gândul ei zboară imediat spre loterie, la care joacă, fără excepţie, de două ori pe săptămână.
Are, bineînţeles, propriul sistem norocos, mizând pe datele de naştere ale nepoţilor săi. Cel mai mic dintre aceştia s-a dovedit a fi cel mai norocos, aducându-i de câteva ori mici sume de bani.
Deşi familia a încercat de multe ori să-i explice că sumele investite lunar în joc sunt categoric mai mari decât rarele premii obţinute, nimic nu o poate face să renunţe la caietul său plin cu bilete vechi de loterie şi la speranţa că, într-o zi, va da lovitura.
O problemă de atitudine
Specialiştii sunt