La prima ediţie a Congresului Internaţional de Turism Rural desfăşurată în România au participat reprezentanţi din Italia, Spania, Franţa, Germania, Grecia, Belgia, Ungaria, Polonia, Croaţia şi Israel. Participanţii au adoptat un document declaraţie, care va fi o recomandare pentru conceptul de turism rural şi atragerea turiştilor.
Evenimentul de la Alba Iulia a reunit peste o sută de reprezentanţi ai instituţiilor organizatoare şi ai unor companii implicate în domeniul turismului rural. Congresul a fost organizat în perioada 3 – 5 mai de Organizaţia Mondială a Turismului, Federaţia Europeană de Turism Rural (EuroGites), Ministerul Dezvoltarii Regionale şi Turismului şi ANTREC România.
Declaraţie comună
În urma sesiunilor de profil, specialiştii din domeniul turismului rural şi-au exprimat punctele de vedere în legătură cu atragerea turiştilor în acest sector. Astăzi s-a semnat o declaraţie comună cu titlul „Turismul rural – un instrument pentru construirea identităţii şi o şansă pentru standardele de calitate“.
Acesta este un document orientativ valabil la nivel internaţional în ceea ce priveşte atragerea turiştilor pentru a lua contact cu mediul rural.
„Congresul a adus în faţă faptul că dorim să comunicăm atât la nivel local cât şi internaţional cu organizaţiile europene şi autorităţile publice locale. Ne apropiem tot mai mult de calitatea serviciilor oferite de sistemul european, servicii ce vor fi garantate prin etichetă de calitate. Această etichetă va fi adoptată la conferinţa europeană care va avea loc la sfârşitul lunii iulie în Bulgaria“, a spus Emil Comşa, preşedintele ANTREC Alba.
Una dintre principalele necesităţi este calitatea serviciilor. „Cei care activează în acest domeniu ar trebui să fie aproape de asociaţiile specializate în turism. Am propus o cartă a pensiunilor care se do