Rusia este enervată de aducerea scutului antirachetă în apropierea graniţelor sale, iar reprezentantul special al Moscovei la NATO s-a grăbit să glumească pe seama proiectului american care va fi amplasat lângă Caracal, numindu-l „calul Traian" al americanilor.
România îşi sporeşte influenţa regională o dată cu deschiderea celei de-a doua baze militare americane pe teritoriul său, unde va fi amplasat şi scutul antirachetă. Oficialii de la Moscova recunosc implicit acest lucru atunci când îşi declară nemulţumirea, înţelegând totodată că Statele Unite devin astfel un actor la graniţa de vest a Rusiei. Prezenţa militarilor americani în România, tranzitul trupelor Statelor Unite prin Constanţa spre Irak şi Afganistan şi amplasarea unor arme sofisticate pe teritoriul ţării sunt tot atâtea motive de îngrijorare pentru statele din Est.
Nu doar Rusia este nemulţumită de puterea în creştere a României, ci şi Ucraina, dar mai ales Turcia, care priveşte cu oarecare nelinişte şi gelozie investiţiile strategice pe care le fac americanii aici. Statele Unite par să se aşeze încet, dar sigur în coasta Rusiei, profitând de o ţară în care resentimentele faţă de dominaţia sovietică nu au dispărut nici după 20 de ani de la căderea URSS şi de preşedintele ei, care preferă varianta atlantistă în locul oricăror profituri economice pe termen scurt.
Să ne temem de Rusia - acesta este sloganul nedeclarat al României, alimentat de dorinţa Statelor Unite de a avea acces mai uşor în Orientul Mijlociu şi nu numai. Dar şi occidentalii se tem încă de Rusia, fiindcă în 2008 Kremlinul le-a demonstrat că Moscova ştie cum şi când să-şi ia revanşa: prin Războiul de 5 zile cu Georgia, Rusia a arătat Vestului că vrea o lume fără revoluţii colorate, fără extinderea NATO în zona sa de influenţă şi fără amplasări de scuturi antirachetă în vecinătatea sa. Rusia şi-a impus atunci d