Cum o administraţie locală nu poate să rămână izolată, sunt încurajate pe plan local, atât la nivelul primăriilor, cât şi al Consiliului Judeţean Timiş, asocierea şi implicarea în parteneriate menite să implementeze proiecte de interes comun şi să atragă fonduri europene. Totuşi, apartenenţa la diverse asociaţii internaţionale presupune şi achitarea unor cotizaţii deloc mici, care se presupune că ar trebui amortizate prin beneficiile obţinute de administraţiile locale ca urmare a participării la aceste asocieri. La nivel local există însă o serie de asocieri şi parteneriate care au implicat de foarte multe ori doar plata de cotizaţii din bani publici, fără să se reuşească fructificarea calităţii de membru dată de plata respectivilor bani.
Bani pentru informaţii nefructificate
Probabil că dacă nu ar fi existat acest context economic legat de necesitatea luării unor măsuri de austeritate bugetară, nu s-ar fi luat în discuţie oportunitatea plătirii de către administraţiile locale, de ani de zile, a unor cotizaţii către diverse asociaţii internaţionale, fără ca această calitate de membru cotizant să fie fructificată în mod profitabil pentru administraţiile locale.
De exemplu, abia în acest an au apărut discuţii legate de beneficiile obţinute de către Timişoara ca urmare a plăţii anuale de cotizaţii de către Primărie, aferente calităţii de membru cu drepturi depline în reţeaua Eurocities, o organizaţie neguvernamentală europeană, cu sediul la Bruxelles, care reuneşte peste 130 de oraşe-metropolă din peste 30 de state europene. Teoretic, Eurocities “facilitează cooperarea şi diverse schimburi între oraşele membre şi promovează proiecte transnaţionale europene”. Acest lucru nu s-a prea întâmplat în cazul Timişoarei, deşi Municipalitatea este membru în respectiva asociaţie din 2000, plătind anual sume de ordinu