Navi Pillay, înaltul comisar ONU pentru drepturile omului, a cerut joi "divulgarea tuturor faptelor precise" ale operaţiunii care au permis eliminarea lui Osama ben Laden. "Toată lumea are dreptul să ştie ce s-a întâmplat" mai spune responsabila Naţiunilor Unite, estimând că "legile internaţionale nu permit, spre exemplu, execuţiile extra-judiciare."
Navi Pillay pune aşadar pentru moment la îndoială legalitatea uciderii lui ben Laden iar decizia preşedintelui american de a nu divulga fotografiile cu cadavrul fostului inamic numărul unu al SUA nu va linişti spiritele, ba dimpotrivă. În opinia lui Barack Obama, a publica aceste fotografii "constituie un risc pentru securitate şi în plus respectivele poze ar putea servi în scopuri de propagandă". Echilibrul între transparenţă şi secret de stat rămâne aşadar greu de găsit.
Timp de trei zile administraţia Obama a ezitat, s-a întrebat dacă e bine, e oportun sau nu să publice o fotografie cu Osama ben Laden mort cu un glonţ în cap. Difuzarea acestei imagini "ororile" din spusele anturajului prezidenţial nu era evidentă. Totodată însă a arăta această poză ar fi putut constitui "dovada" că liderul al-Qaida este cu adevărat mort. În cele din urmă, preşedintele însuşi a decis să nu se difuzeze imaginea.
În opinia lui Obama, "această poză ar fi putut servi drept unealtă de incitare la violenţă sau a propagandă". Aşadar, tabloul dispariţiei liderului terorist rămâne incomplet, apar în continuare zone de umbră, chiar dacă de luni încoace administraţia de la Washington a distilat treptat informaţii despre operaţiunea de la Abbottabad. "Atentatele din 11 septembrie 2001 s-au derulat în direct la televiziune.
Mii de poze ale atacurilor au fost analizate şi comentate apoi de toată lumea", constată editorialistul de la Libération. Celălalt eveniment planetar, uciderea comanditarului acelor atentate, Osama